Szczawik jest niezwykle dekoracyjną rośliną doniczkową, która ma szansę stać się prawdziwą ozdobą naszego mieszkania. Posiada on bardzo trwałe, eleganckie, purpurowe liście, znad których wyrastają delikatne białe kwiaty. Wielką zaletą tej rośliny jest fakt, że nie sprawia ona większych problemów w uprawie. Co powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się na zakup cebul szczawika?
Szczawik – kluczowe informacje o roślinie
Szczawik to dekoracyjna roślina cebulowa, którą w naturalnych warunkach możemy podziwiać w krajach Afryki Południowej i Ameryki Południowej. Ze względu na swoje wysokie walory dekoracyjne jest on współcześnie uprawiany w wielu krajach świata (głównie jako roślina doniczkowa). Szczawik jest częścią rodziny szczawnikowatych. Najważniejszym elementem tej rośliny są purpurowe, ogonkowe, skrętoległe liście, o trójkątnym (odwrotnie sercowatym) kształcie. Charakterystyczną cechą liści jest ich kwaśny smak, co jest wynikiem bardzo wysokiej zawartości kwasu szczawiowego (dlatego należy unikać sytuacji spożycia liści lub cebul przez dzieci), a także fakt, że zwijają się one na noc i otwierają rano. Częścią podziemną jest cebula (w sezonie wegetacyjnym u jej podstawy wyrastają zgrubiałe korzenie). Szczawik wytwarza także niepozorne kwiaty, które mogą wyrastać pojedynczo lub być zebrane w baldachy. Ich zaletą jest natomiast długi okres kwitnienia, który może trwać nawet przez pół roku. W sprzedaży dostępne są szczawiki o kwiatach żółtych, białych, czerwonych i różowych. Szczawiki wytwarzają owoce w postaci torebek, w których znajdują się liczne nasiona. Szczawiki uprawiane są przede wszystkim w mieszkaniach. Donice z tymi roślinami można ustawić na balkonie, tarasie, lub w przydomowym ogrodzie.
Czy uprawa szczawików jest trudna?
Uprawa szczawików nie jest trudna. Rośliny te mają tendencję do bardzo intensywnego rozrastania się (przez co w naturalnym środowisku są niekiedy traktowane jak chwasty). Trzeba jednak, że cebule szczawików nie posiadają odporności na mróz, dlatego nie mają szans na przetrwanie zimy w polskim ogrodzie.
Dla szczawików warto zarezerwować stanowisko zacienione, gdyż promienie słoneczne mogą szybko poparzyć ich liście. Donicę ze szczawikiem możemy ustawić na wschodnim parapecie, regale, biurku czy stole.
Roślina będzie rosła najlepiej w podłożu zasobnym w składniki pokarmowe, przepuszczalnym, próchniczym, umiarkowanie wilgotnym. Optymalne pH waha się od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. Zazwyczaj sprawdzają się uniwersalne ziemie ogrodowe, które kupimy w każdym sklepie ogrodniczym.
Wskazówki dotyczące uprawy szczawików
Decydując się na uprawę szczawików musimy zdawać sobie sprawę, że rośliny te nie wytrzymają długo bez podlewania. Należy nawadniać je w taki sposób, żeby ich podłoże było stale umiarkowanie wilgotne (a równocześnie nie podmokłe, gdyż nadmiar wody może doprowadzić do gnicia cebul).
Szczawiki potrzebują wilgotnego powietrza, ale nie lubią częstego zraszania liści. Uprawiając te rośliny w mieszkaniu warto jest się zaopatrzyć w nawilżacz powietrza.
Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby nawozić szczawiki przy użyciu nawozu wieloskładnikowego.
Wybieramy cebule szczawików
Szczawiki w Polsce powoli stają się popularne, dlatego ich cebule można coraz częściej nabyć w sklepach ogrodniczych. Jeżeli nie możemy ich znaleźć w pobliskim sklepie ogrodniczym – zamówmy je przez internet. W przypadku zamówienia przez internet nie możemy samodzielnie wybrać zdrowych, dużych i jędrnych cebul (zdjęcia w sklepach internetowych mają charakter podglądowy). Z tego względu najbezpieczniej jest je wybrać z oferty sprawdzonych, polskich producentów.