Witamina A
Witamina ta występuje w formie retinolu oraz beta-karotenu. Retinol znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jej źródła to np. tran, podroby(szczególnie wątróbka), żółtka jaj, mleko. Beta-karoten zaś znajduje się zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i roślinnych — marchwi, papryce, dyni, szpinaku, brzoskwiniach czy morelach.
Dzienne zapotrzebowanie może zależeć od płci i wynosić od 4000 IU do 5000 IU.
Jakie są korzyści ze spożycia witaminy A? Po pierwsze, jest ona świetnym przeciwutleniaczem, czyli chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Po drugie, nie można przemilczeć wpływu witaminy A między innymi na stan włosów, skóry i paznokci. Dodając blasku włosom i paznokciom oraz sprężystości skórze, działa upiększająco.
Witamina D
Niejednokrotnie mówi się o niedoborach witaminy D. Wynikają one z faktu, że w pożywieniu występuje jej stosunkowo mało. Można ją znaleźć w tłustych rybach morskich czy jajkach. Niewielka ilość składników z witaminą D rekompensuję nieco fakt, że może zostać zsytentyzowana przez skórę ze słońca. Na naszej szerokości geograficznej bywa to jednak nie takie proste, jak mogłoby się wydawać. W przypadku niedoboru tej witaminy, czego objawem bywa ogólne osłabienie, bóle kości i mięśni, bezsenność, nawracające biegunki czy choroby przyzębia, lekarz zaleca suplementację. Zalecana dzienna dawka witaminy D różni się w zależności od wagi i wieku i powinna być dobierana przez lekarza.
Witamina K
Witamina K bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego. Jej oddziaływanie skutkuje lepszym przyswajaniem wapnia i efektywniejszym namnażaniem się komórek tworzących kości. Mówi się o niezwykle korzystnym wpływie witaminy K na zmniejszanie ryzyka rozwoju osteoporozy. Spora zawartość tej witaminy zapewnią produkty często pojawiające się w menu uznawanym za dietetyczne i wykorzystywane przez diety pudełkowe, czyli w sałacie, szpinaku, brukselce, brokułach, kalafiorze. kapuście, cukinii czy szparagach. Oprócz tego znajdziemy ją w przetworach mlecznych czy jajach. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę K może występować w przypadku antybiotykoterapii czy w przebiegu celiakii.
Witamina C
Kwas askorbinowy, czyli witamina C podobnie jak witamina A, jest silnym antyoksydantem. Wykazuje właściwości neutralizujące wolne rodniki, co spowalnia starzenie się organizmu. Ponadto, dzięki witaminie C następuje synteza kolagenu, co jest nie bez znaczenia dla prawidłowego stanu tkanki łącznej. Z kolei lekarze stomatolodzy przyznają, że witamina C pomaga zwalczać bakterie odpowiedzialne za próchnicę. W przebiegu zaś przeziębienia pozwala znacząco skrócić czas rekonwalescencji. Świetnymi źródłami witaminy C są cytrusy (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki), ale największa jej zawartość jest w owocach dzikiej róży i w natce pietruszki. Szczególnie ta ostatnia rzadko kojarzona jest z zawartością kwasu askorbinowego, dlatego bywa to niemałym zaskoczeniem.
Witamina B
Witaminy z grupy B biorą udział w produkcji krwinek, przez co uznawane są za witaminy krwiotwórcze. Nie jest to jednak jedyna funkcja tej grupy witamin. Ich niedobór może być powodem złego samopoczucia — rozdrażnienia, drażliwości, zmęczenia, kłopotów z koncentracją czy pamięcią. Źródłem witamin z grupy B jest pieczywo pełnoziarniste, orzechy, banany. Łosoś, wołowina czy jajka to m. in. produkty charakterystyczne dla menu, które proponuje catering dietetyczny dla sportowców. Takie produkty to również cenne źródło witamin z grupy B!
Odpowiednia podaż witamin, ale także minerałów, pozwala regulować procesy metaboliczne w komórkach. Bez witamin, praca organizmu byłaby bardzo poważnie zakłócona. Niedobory witaminowe szczególnie niebezpieczne są u dzieci i osób starszych.