Korzyści, jakie niesie ze sobą picie naparów owocowych
Herbaty owocowe można pic w różnych formach. Zimą sprawdza się forma tradycyjna, czyli na gorąco. Napar z malin działa bardzo dobrze na przeziębienie, bo ma właściwości rozgrzewające i wspiera pracę układu odpornościowego. Na rynku są także herbaty bogate w przeciwutleniacze (np. z aronii lub z borówek), ale to nie wszystko, bo susz z owoców wspiera układ moczowy, pomaga w trawieniu i może obniżać cholesterol.
Napar z owoców nie zawiera w sobie liści herbaty, co powoduje, że nie posiada w swoim składzie kofeiny. Nie ma właściwości pobudzających, dzięki temu bez żadnych wątpliwości można podawać ją dzieciom i osobą, które nie mogą spożywać substancji stymulujących.
A w upalne miesiące jak jest gorąco? Zdecydowanie ciepła herbata to ostatnie co chcemy w takie dni wypić. Jest na to jednak świetne rozwiązanie. Wystarczy herbatę owocową zrobić w formie Ice tea. Jest to orzeźwiający i zdrowy zamiennik barwionych, pełnych cukru napoi, które nie służą naszemu organizmowi.
Najlepszą i zawierającą najwięcej wartości herbatą owocową jest ta w postaci sypkiej i torebkowej bez substancji dodatkowych. W sklepach napotykać można tak zwane herbaty w granulkach, lecz to nie jest najlepszy wybór, bo to nie herbata, tylko słodzony napój o smaku herbacianym.
Którą herbatę wybrać?
Podczas wyboru herbaty, trzeba kierować się składem i właściwościami. Dobrej jakości produkt powinien zawierać susz z owoców i liści na pierwszych miejscach w składzie. Gorsza opcja zawierać w sobie aromatów, wzmacniaczy smaku, barwinków czy cukru. Owoce w suszu zawierają witaminę C, która w innych produktach szybko się utlenia.
Najzdrowsze są:
-
Herbata z malin- zawiera przeciwutleniacze obniżające ciśnienie krwi. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i rozgrzewające. Witaminy w dobrej jakości malinowym naparze to wita. C, PP. i z grupy B.
-
Herbata z hibiskusa- ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Łagodzi kaszel i przyspiesza powrót do zdrowia podczas choroby dzięki dużej ilości witaminy C. Może być pomocna w obniżeniu cholesterolu LDL i w kontrolowaniu wagi.
-
Herbata z aronii -poprawia przemianę materii, wspiera układ krwionośny i reguluje ciśnienie. Jest bogata w wiele witamin m.in. w witaminę C, z grupy B i E, a także w jod, wapń, żelazo i rutynę.
-
Herbata z żurawiny -polecane jest picie jej w przypadłościach takich jak zapalenie układu moczowego, zapaleniu nerek czy kamicy nerkowej. Ma działanie przeciwbakteryjne i zawiera dużo witaminy C.
-
Herbata z porzeczki -wpływa kojąco na układ pokarmowy przez posiadanie właściwości antybakteryjnych, pomaga przy schorzeniach stawów i mięśni. Ponadto w owocach czarnej porzeczki występuje duża ilość flawonoidów i kwasów fenolowych.
Dobra herbata owocowa daję możliwość cieszenia się smakiem i korzyściami osobom dużym oraz mały przez okrągły rok.