niedziela, 13 lipca 2025 18:49
Reklama

Koniec uczucia ciężkości po posiłku

Dla kogo zaleca się dietę lekkostrawną? Taką dietę w zasadzie może stosować każdy, jest ona szczególnie polecana osobom z chorobami układu pokarmowego. Jednak jest na tyle nieinwazyjną dietą pokarmową, że nie zaszkodzi, a może nawet ułatwi codzienne funkcjonowanie nawet całkowicie zdrowym osobom.
  • 26.07.2022 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Koniec uczucia ciężkości po posiłku

Będąc na takiej diecie można w bardzo prosty sposób, bez żadnych leków i wspomagaczy odciążyć wątrobę oraz trzustkę. Dieta lekkostrawna niweluje często występujące uczucie ciężkości po posiłkach, pomaga utrzymać płaski brzuch, a także prawidłową pracę jelit. Dzięki czemu wpływa na dobre samopoczucie, a także może wspomagać odchudzanie.

Na czym polega?

Dieta lekkostrawna polega głównie na zmianie sposobu przyrządzania potraw.
Podczas takiej diety rezygnujemy ze smażenia na głębokim tłuszczu, a przerzucamy się na gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub duszenie potraw. Przy śniadaniu zamieniamy czarną mocną kawę na kawę nieco lżejszą z odrobiną mleka roślinnego i miodu lub napar ziołowy. Ostre drażniące przyprawy jak chilli czy czosnek, zastępujemy nieco lżejszymi jak majeranek, bazylia, oregano.

Co eliminować?

Są jednak pewne produkty, które trzeba wyeliminować na tej diecie lub ograniczyć ich spożywanie do minimum.

Produkty których należy unikać:

  • smalec, wieprzowina, tłuste wędliny i kiełbasy
  • rośliny strączkowe takie jak bób czy fasola
  • produkty marynowane i wędzone
  • niektóre warzywa jak wspomniany wcześniej czosnek i cebula
  • alkohol ( na tej diecie jest to szczególnie wskazane )
  • napoje gazowane w tym nawet wodę gazowaną

Co więc jeść na takiej diecie?


Ważne, aby na takiej diecie jeść produkty lekkie, łatwe w trawieniu nie obciążające żołądka oraz jelit.

Warzywa :

  • kabaczek
  • dynia
  • pomidory bez skórki
  • pietruszka
  • marchew
  • kalafior

Owoce:

  • jabłka w każdej postaci (surowe, pieczone lub gotowane)
  • dojrzałe banany
  • truskawki
  • maliny

Nabiał i mięso :

  • jajka gotowane na twardo lub na miękko
  • chude twarogi
  • kefiry
  • jasne wędliny
  • kurczak, indyk, królik
  • dorsz, karp, flądra

Produkty mączne:

  • kasze : jęczmienna, jaglana
  • ryż
  • pieczywo mieszane
  • kasza manna

Zalety stosowania diety lekkostrawnej.

Dieta lekkostrawna posiada wiele zalet. Pierwszą z nich jest zdecydowanie najbardziej zauważalna, a może bardziej odczuwalna całkowita niwelacja uczucia ciężkości po posiłkach. Po każdym posiłku na tego typu diecie czujemy się lekko, nie potrzebujemy odpoczynku po jedzeniu, możemy wstać i od razu działać. Drugą zdecydowanie najbardziej widoczną zaletą jest stały efekt płaskiego brzucha. Produkt spożywane na tej diecie nie powodują wzdęć, więc nasz brzuch nie jest twardy i napięty po ich spożyciu. Trzecią zaletą, może mniej widoczną, ale zdecydowanie bardzo ważną jest to, że przy dłuższym stosowaniu takiej diety możemy bardzo poprawić stan naszej wątroby i trzustki, a dzięki czemu poprawić ogólny stan naszego zdrowia. Jest to dieta niewymagająca od nas ogromnych zmian w naszym codziennym funkcjonowaniu, ale mogąca przynieść ogromne pozytywne zmiany w naszym zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu.

 

--- Artykuł sponsorowany ---


zachmurzenie duże

Temperatura: 24°C Miasto: Siedlce

Ciśnienie: 1014 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama
Reklama
Reklama