Zakwaszenie organizmu. Co to właściwie znaczy?
W celu zrozumienia czym tak właściwie jest zakwaszenie organizmu, musimy poznać znaczenie pojęcia równowagi kwasowo-zasadowa. Jest to mechanizm, za sprawą, którego płyny ustrojowe w naszym organizmie utrzymywane są na właściwym poziomie pH. Zaburzenie tego mechanizmu prowadzi do braku równowagi kwasowo-zasadowej i powoduje zakwaszenie organizmu. Warto wiedzieć, że pH ludzkiego organizmu przyjmuje charakter lekko zasadowy. W celu zachowania równowagi kwasowo-zasadowej powinniśmy wybierać do spożycia produkty o pH zasadowym. Właściwy poziom pH naszego organizmu to gwarancja prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych.
Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
Układ odpornościowy osób borykających się z problemem zakwaszenia organizmu jest znacznie osłabiony. Osoby te znacznie szybciej łapią różne infekcje. Znacznie częściej dotyczy ich również problem alergii. W sytuacji, gdy zakwaszenie organizmu przyjmuje charakter przewlekły, organizm ludzki w znacznym stopniu narażony jest na występowanie chorób przewlekłych takich jak: nowotwory, cukrzyca, choroby serca, migrena, kamica nerkowa i kamienie w woreczku żółciowym. Najczęstsze objawy zakwaszenia organizmu to:
- brak energii,
- bóle głowy o nieznanym podłożu,
- słaba kondycja włosów oraz paznokci,
- problemy ze strony układu pokarmowego takie jak: zgaga, niestrawność, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki
- różnego rodzaju problemy skórne,
- problemy z koncentracją.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu to najczęstszy skutek prowadzenia niezdrowego trybu życia. Życie pod presją czasu, stres, który czyha na nas na każdym kroku. Nieregularnie spożywane posiłki dodatkowo wysoko przetworzone i z zawartością dużej ilości cukru. Sięganie po kofeinę albo alkohol zamiast wody. Niska aktywności fizyczna albo jej totalny brak. Wszystko to negatywnie wpływa na nasz organizm. Do najczęstszych przyczyn zakwaszenia organizmu należą:
- źle zbilansowana dieta,
- brak regularnych posiłków,
- niska aktywność fizyczna,
- przewlekły stres,
- niewłaściwa ilość i higiena snu,
- stosowanie używek.
Co jeść, aby odkwasić organizm?
W sytuacji, gdy zmagamy się z zakwaszeniem organizmu warto, aby nasza dieta była bogata w produkty alkaliczne, czyli takie, które mają zasadowy poziom pH. Zaliczamy do nich:
- warzywa i owoce np. marchew, seler, szpinak, szparagi, kapusta, cukinia, cytryna, kiwi, gruszki, borówki, awokado,
- kasza gryczana, dziki ryż,
- tłuszcze np. olej lniany, oliwa z oliwek,
- migdały, pestki dyni
- zioła i herbaty ziołowe.
Produkty sprzyjające kwasicy organizmu
Dieta odkwaszająca w swoje założenia wpisane ma unikanie produktów kwasotwórczych, czyli produktów o niskim pH. Zaliczamy do nich:
- wysoko przetworzone dania,
- produkty z dużą zawartością cukru np. słodycze,
- kawa, alkohol,
- czerwone mięso,
- produkty mleczne,
- ryby słodkowodne,
- produkty pszeniczne
Całkowita rezygnacja z produktów kwasotwórczych jest jednak nieuzasadniona. Tak jak zostało to już wspomniane, organizm zawsze dąży do równowagi. A produkty takie jak ryby są cennym źródłem witamin i minerałów. Ich ograniczenie może prowadzić do poważnych niedoborów. A to ma negatywny wpływ na organizm.