niedziela, 8 czerwca 2025 07:22
Reklama

Jakie znaczenie odgrywają kwasy tłuszczowe Omega-3 w naszym organizmie?

Jednym z elementów naszej codziennej diety są tłuszcze. Są one różne, różnią się formą, smakiem, wartością odżywczą, a także wpływem na nasze zdrowie. Tłuszcze występują we wszystkich grupach organizmów żywych, występujących na naszej ziemi. Jest to kluczowy składnik błon komórkowych, a także główny materiał energetyczny. Jego spożycie jest kluczowe, jednak ważną kwestią stanowi rodzaj wybieranego przez nas tłuszczu. Natural Pharmaceuticals wskazuje, że niepożądane to te pochodzenia zwierzęcego, natomiast pożądane, a nawet wskazane są roślinne i rybie. Te ostatnie nazywane są również zdrowymi tłuszczami, ponieważ oprócz dostarczenia wartości energetycznej zawierają witaminy, minerały, a także kwasy Omega-3. Substancji tych nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, więc musimy regularnie dostarczać je wraz z pożywieniem.
  • 31.08.2020 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jakie znaczenie odgrywają kwasy tłuszczowe Omega-3 w naszym organizmie?

Występowanie kwasów tłuszczowych Omega-3

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kwasy tłuszczowe Omega-3 występują w tłuszczach pochodzenia roślinnego i rybiego. Ich najbogatszym źródłem są tłuste ryby morskie tj., makrela, śledź czy sardynki. Jednak chudych ryb tj. halibut, dorsz czy łosoś również nie pomijajmy. Może mają one mniej tłuszczu, ale za to stanowią potężną dawkę białka. Oprócz ryb kwasy Omega-3 występują również w orzechach włoskich, nasionach lnu, soi czy rzepaku. Jednak jak podkreśla Natural Pharmaceuticals, związek ten występujący w roślinach łatwo się rozpada pod wpływem światła i powietrza. Dlatego sięgając po oleje roślinne, kluczowych składników będzie tam niewiele.

 

Właściwości dla naszego organizmu

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są niezbędne do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak na co tak naprawdę wpływają? Spytaliśmy o to ekspertów z Natural Pharmaceuticals. Jak przedstawiają, jest to kluczowy budulec dla tkanki mózgowej, błony komórkowej każdej komórki, a także jest niezbędny do syntezy hormonów (serotoniny, dopaminy). Pozytywnie wpływa na krążenie krwi, zapobiega miażdżycy, a także reguluje ciśnienie tętnicze. Zmniejsza krzepliwość krwi, ryzyko arytmii serca, a także zapobiega zawałom. Poprawia ukrwienie mózgu, usprawniają w ten sposób przesyłanie sygnałów nerwowych. Jest to również kluczowy składnik w walce z różnego rodzaju zakażeniami.

 

Omega-3 w diecie

Jak wskazują badania Natural Pharmaceuticals i innych specjalistów zajmujących się tematem żywienia, Polacy cały czas zmagają się z niedoborem kwasów tłuszczowych Omega-3 w diecie. Biorąc pod uwagę fizjologię człowieka, powinniśmy każdego dnia spożywać min. 1,5 g kwasów dziennie. Niby niewiele, a tak mało osób to spełnia. Czemu? Natural Pharmaceuticals doszukuje się przyczyny w trybie naszego życia. Żyjemy w biegu, sięgamy po żywność wysoko przetworzoną, zapominając przy tym o rybach, nasionach i olejach roślinnych. To duży błąd, który powinniśmy jak najszybciej naprawić. Nie zawsze jesteśmy w stanie przyjąć właściwą dawkę z pożywieniem, ale pamiętajmy, że na rynku są również suplementy diety, z których również możemy korzystać.

Materiał zewnętrzny


zachmurzenie duże

Temperatura: 16°C Miasto: Siedlce

Ciśnienie: 1011 hPa
Wiatr: 15 km/h

Reklama
Reklama
Reklama