Jak wysokość destylatora wpływa na proces destylacji?
Wysokość części kolumnowej destylatora decyduje o mocy destylatu oraz stopniu jego oczyszczenia. Z kolei na tempo destylacji zależy od szerokości kolumny – rury o średnicy poniżej 50 mm są mniej wydajne i rzadko stosuje się ich w profesjonalnym sprzęcie do przygotowywania destylatów wysokiej jakości.
Aparatura do bimbru powinna być wysoka na co najmniej 100 cm. Destylatory typu pot-still mogą jednak być niskie – jakościowe trunki uda się wyprodukować nawet przy rurze, która ma raptem 30-40 cm. Skąd ta różnica? Produkcja spirytusu to destylacja wielostopniowa, podczas której z destylowanej cieczy usuwane są wszelkie smaki i aromaty, a moc ma być jak najwyższa, natomiast pot-still służy do robienia alkoholi smakowych i zbyt wysoka kolumna może doprowadzić do nadmiernego oczyszczenia destylatu. Więcej o działaniu tego typu sprzętu: dobrydestylator.pl.
Jaka wysokość destylatora będzie najlepsza?
Typ destylatora oraz jego wysokość uzależniona jest więc od charakteru produkcji. Do robienia czystego spirytusu 96 proc. najbardziej nadaje się kolumna rektyfikacyjna – jest ona bardzo wysoka, dzięki czemu gotowy destylat będzie wolny od niepożądanych smaków i aromatów. Do niższych pomieszczeń warto kupić model Aabratek, który posiada pochyloną pod dużym kątem głowicę – pozwala to utrzymać parametry typowe dla wysokiego sprzętu, z tym że Aabratek jest niższy o kilkadziesiąt cm w porównaniu do modelu z klasyczną, prostą głowicą.
Do trunków smakowych zdecydowanie bardziej nadaje się pot-still. Ten typ destylatora pomaga uzyskać destylat o głębokim smaku – to idealny sprzęt do robienia np. calvadosu, ginu, śliwiwicy, koniaku, kirschu. W pot-stillach montowane są także aromatyzatory – umieszcza się w nich zioła albo skórki owoców, żeby dodatkowo wzmocnić smak alkoholu.
Można także zamówić sprzęt uniwersalny, nadający się do robienia zarówno bimbru, jak i trunków smakowych. Pot-stille muszą być wtedy wyższe, z rurą o wysokości ok. 70-80 cm, i z dodatkowym systemem wzmacniającym destylat (tzw. reflux).. Podobnie jest z kolumnami rektyfikacyjnymi – jeśli kolumna jest typu LM+OVM lub LM+OLM, to oprócz spirytusu można na niej wyprodukować dobrej jakości destylat smakowy.
