Każda z grup oprowadzana przez ucznia ZSCKR miała możliwość uczestniczyć w dziecięciu panelach z zakresu przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych prezentujących specyfikę nauki w Technikum. Podczas zajęć z informatyki zaproszeni goście odkrywali tajemnice wyszukiwarek oraz poznawali triki do szybkiego i efektywnego wyszukiwania niezbędnych informacji. Na zajęciach z eksploatacji maszyn i pojazdów rolniczych gimnazjaliści testowali zasadność użycia klucza dynamometrycznego podczas dokręcania śrub, zaś uczestnicząc w zajęciach praktycznych z zakresu rolnictwa precyzyjnego na własnej skórze doświadczyli jazdy ciągnikiem sterowanym za pomocą systemu GPS. Ponadto uczniowie przeprowadzali doświadczenia chemiczne w szkolnych laboratoriach, sprawdzali kwasowość gleby, poznawali „Tajemniczy świat E” z jego błogosławieństwami i przekleństwami, odkrywali znaczenie warzyw i owoców w żywieniu człowieka, uczyli się o przystosowaniu organizmów do roślinożerności, uczestniczyli w pokazach jazdy z talerzem Stewarda a także szlifowali język angielski rozmawiając o swoim hobby i zainteresowaniach. Nie obyło się również bez poczęstunku przygotowanego specjalnie na tę okazję przez uczniów Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Aktywny udział w wydarzeniu umożliwił uczniom, którzy niebawem zmierzą się z trudną decyzją wyboru dalszej ścieżki edukacyjnej, zrobić pierwsze przymiarki do nowej roli. Młodzi ludzie mieli okazję nie tylko zapoznać się z nowoczesną bazą dydaktyczną szkoły, ale przede wszystkim uczestniczyć w procesie nauczania takim jaki on jest na co dzień, czyli opartym na przekazywaniu wiedzy teoretycznej zawsze popartej działaniem praktycznym.
Komentarze