Sałatki i surówki w piknikowym menu
Gdy jest gorąco, nie mamy ochoty na gotowane czy pieczone potrawy, a znacznie bardziej smakują nam owoce, warzywa i wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. To świetny patent na piknik. Podać można nawet same warzywa, np. pocięte w słupki marchewki, kalarepy, ogórki z różnymi dipami. Doskonale zastępują ciężkie i tłuste chipsy.
Na piknikowych i plenerowych stołach sałatki i surówki zajmują czołowe miejsca. Najprostsza to Caprese, składająca się z uczonych na przemian plastrów pomidora i sera mozzarella i posypanych bazylią. Bardzo lubiane są też surówki na bazie sałaty z różnorodnymi dodatkami. Najbardziej znane to sałatka grecka i Cesar. Na polskich przyjęciach plenerowych często można też zobaczyć sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, papryką, a także klasyczne i bardzo lubiane sałatki jarzynowe. Ciekawym sposobem na urozmaicenie tego menu jest sałatka Olivier, która bazuje na przepisie sałatki jarzynowej z marchewką, ziemniakami, jajkiem i ogórkami kiszonymi, ale dodaje się do niej mięso- w wersji klasycznej mortadelę, ale równie dobrze smakuje np. z pieczonym czy smażonym kurczakiem.
Co podać na plenerowe przyjęcie
Oprócz sałatek i warzyw, na plenerowym „stole” doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju zimne przekąski. Mogą to być np. małe kanapeczki, koreczki, krakersy z różnorodnymi pastami, ale także wędliny i sery tworzące ozdobione np. drobnymi pomidorkami deski.
Jeśli już decydujemy się na dania na ciepło na imprezie w plenerze czy ogrodowym party, warto zadbać o to, by były dość lekkie. Prawdziwym hitem tego typu spotkań, szczególnie na początku lata są szparagi. Ich obróbka i przygotowanie jest niezwykle proste, a dania składają się zaledwie z kilku składników. Świetnie smakują szparagi owinięte szynką szwarcwaldzką lub wędzonym boczkiem i upieczone w piekarniku lub na grillu.
Napoje na piknik i przyjęcie w ogrodzie
Nie mniej niż jedzenie ważne są też napoje. Bardzo popularne są wszelkiego rodzaju lemoniady, najlepiej przygotowywane samodzielnie. Nie potrzebne jest tu wielkie doświadczenie, a lemoniadę potrafi zrobić każdy. Do najbardziej klasycznej wystarczą cytryny, listki mięty i woda. Lemoniadę warto podawać w dużym słoju, a dostępne są też specjalne pojemniki z kranikami.
Decydując się na napoje alkoholowe, warto sięgać po lżejsze, o mniejszej zawartości alkoholu. Doskonale sprawdzają się cydr, piwo i wino. Aby urozmaicić barek na przyjęcie, można sięgnąć po piwa ukraińskie.
Komentarze