Środa, 19.06.2019

Smakowali Sienkiewicza

  • 16.12.2016, 10:44 (aktualizacja 16.12.2016, 11:14)
20161216-20161209-c-256-smakowali_sienkiewicza.mp4
loadingŁaduję odtwarzacz...
Coś dla duszy i ciała można było znaleźć w siedleckim Ekonomiku podczas konferencji kończącej obchody Roku Henryka Sienkiewicza. Organizatorzy udowodnili, że dzieła wybitnego twórcy to prawdziwa skarbnica wiedzy o tradycyjnej polskiej kuchni, szlacheckich strojach i obyczajach.

Było kolorowo i smacznie. Siedlecki Ekonomik uroczyście podsumował obchody Roku Henryka Sienkiewicza. Od kilku miesięcy uczniowie szkoły na różne sposoby poznawali jednego z najbardziej cenionych polskich twórców. Odbyły się pasjonujące wycieczki, zbiorowe czytanie „Quo vadis”, maratony filmowe, inscenizacje teatralne, liczne konkursy, wystawy i wiele więcej. 

Bardzo dużo działo się także podczas konferencji wieńczącej Festiwal Sienkiewiczowski. Organizatorzy przenieśli przybyłych na imprezę gości w świat barwnych strojów z epoki i niepowtarzalnych smaków, serwując solidną porcję wiedzy na temat tradycyjnej polskiej kuchni i szlacheckiej mody. Nie zabrakło muzyki z adaptacji filmowych dzieł Sienkiewicza, a finał imprezy należał do młodych artystów, którzy zaprezentowali spektakl „Quo vadis, Domine?”

Wydarzenie było również okazją do podsumowania szkolnych i międzyszkolnych konkursów. Laureatom wręczono pamiątkowe dyplomy i nagrody.
Wzorem staropolskiej gościnności uroczystość zakończyła uczta w Karczmie Zagłoby. Na suto zastawionych stołach królowały polędwice na szabli Kmicica, kiełbasy z pętka krojone, aromatyczne pasztety, pierogi z piernikiem, podpłomyki staropolskie, jabłka szlachcianki, kwas chlebowy i wiele więcej polskich specjałów. 

_
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe