czwartek, 28 marca 2024 17:20
Reklama

Smakowali Sienkiewicza

Coś dla duszy i ciała można było znaleźć w siedleckim Ekonomiku podczas konferencji kończącej obchody Roku Henryka Sienkiewicza. Organizatorzy udowodnili, że dzieła wybitnego twórcy to prawdziwa skarbnica wiedzy o tradycyjnej polskiej kuchni, szlacheckich strojach i obyczajach.
Kliknij aby odtworzyć

Było kolorowo i smacznie. Siedlecki Ekonomik uroczyście podsumował obchody Roku Henryka Sienkiewicza. Od kilku miesięcy uczniowie szkoły na różne sposoby poznawali jednego z najbardziej cenionych polskich twórców. Odbyły się pasjonujące wycieczki, zbiorowe czytanie „Quo vadis”, maratony filmowe, inscenizacje teatralne, liczne konkursy, wystawy i wiele więcej. 

Bardzo dużo działo się także podczas konferencji wieńczącej Festiwal Sienkiewiczowski. Organizatorzy przenieśli przybyłych na imprezę gości w świat barwnych strojów z epoki i niepowtarzalnych smaków, serwując solidną porcję wiedzy na temat tradycyjnej polskiej kuchni i szlacheckiej mody. Nie zabrakło muzyki z adaptacji filmowych dzieł Sienkiewicza, a finał imprezy należał do młodych artystów, którzy zaprezentowali spektakl „Quo vadis, Domine?”

Wydarzenie było również okazją do podsumowania szkolnych i międzyszkolnych konkursów. Laureatom wręczono pamiątkowe dyplomy i nagrody.
Wzorem staropolskiej gościnności uroczystość zakończyła uczta w Karczmie Zagłoby. Na suto zastawionych stołach królowały polędwice na szabli Kmicica, kiełbasy z pętka krojone, aromatyczne pasztety, pierogi z piernikiem, podpłomyki staropolskie, jabłka szlachcianki, kwas chlebowy i wiele więcej polskich specjałów. 


Podziel się
Oceń

Komentarze
zachmurzenie duże

Temperatura: 12°CMiasto: Siedlce

Ciśnienie: 996 hPa
Wiatr: 17 km/h

Reklama
Reklama
Reklama