czwartek, 25 kwietnia 2024 20:13

Ile kosztuje projekt technologiczny dla gastronomii?

Przygotowujemy profesjonalne projekty technologiczne dla lokalu gastronomicznego, uwzględniające wszelkie obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej normy i przepisy. W szczególności wymagania SANEPID-u oraz HACCP. Realizowane przez nas projekty technologiczne dla lokalu gastronomicznego dotyczą kuchni, zaplecz kuchennych, restauracji, pubów, hotelów, barów oraz wszelkich innych pomieszczeń, pełniących podobne funkcje w branży gastronomicznej, spożywczej i hotelowej.
  • 12.03.2018 08:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Ile kosztuje projekt technologiczny dla gastronomii?

Projekt lokalu gastronomicznego jest potrzebny przy odbiorze lokalu przez SANEPID. Jest niezbędny przy otwieraniu nowego lokalu gastronomicznego lub modernizacji już istniejących pomieszczeń.

Dlaczego warto zamówić projekt technologiczny? 

Lokal niewłaściwie przystosowany do działalności gastronomicznej, może w przyszłości zostać dotknięty dużymi karami finansowymi. W warunkach często zmieniających się przepisów i mnóstwa różnych wymogów, norm i zaleceń, znacznie lepiej jest powierzyć zadanie stworzenia projektu technologicznego doświadczonym ekspertom. Nawet przy najlepszych chęciach, poprzez przeoczenie lub niewiedzę, łatwo popełnić kosztowny błąd. 

Profesjonalnie przygotowany projekt technologiczny lokalu gastronomicznego gwarantuje, że stworzony według jego wytycznych lokal będzie w pełni funkcjonalny, szybko uzyska wszelkie niezbędne zgody i będzie mógł niezwłocznie rozpocząć swoja działalność. Tymczasem rezygnacja z projektu technologicznego wiąże się z dużym ryzykiem. Może się okazać, że bez odpowiednich wytycznych i konkretnych instrukcji, będzie konieczne wielokrotne dostosowywanie i poprawianie lokalu. Oznacza to konieczność poniesienia większych nakładów finansowych oraz może znacznie wydłużyć czas, który minie do otwarcia lokalu. W najgorszym przypadku może okazać się, że duża część lokalu będzie musiała zostać ponownie przebudowana.

Jakie korzyści daje projekt technologiczny lokalu gastronomicznego? 

Projekt lokalu gastronomicznego zawiera szereg zaleceń i wytycznych dotyczących odpowiedniego przygotowania remontu, aby po jego zakończeniu możliwe było świadczenie usług gastronomicznych. Dysponując projektem technologicznym, ekipy remontowe mają jasno przedstawiony wykaz potrzebnych do przeprowadzenia prac. W projekcie można znaleźć informacje na temat wymaganego położenia instalacji elektrycznej, gazowej oraz wodno-kanalizacyjnej. Znajdują się w nim także wytyczne architektoniczne oraz przebieg instalacji wentylacyjnej. 

Dzięki temu ma się pewność, że będą one spełniały wszystkie konieczne normy. Dodatkowo przygotowując projekt, ważną kwestią jest maksymalizacja funkcjonalności i ergonomii projektowanej przestrzeni. 

Projekt przygotowują specjaliści 

Projekt technologiczny jest opracowywany przez osoby o gruntownym doświadczeniu w branży. Oznacza to, że przy ich tworzeniu są uwzględniane najlepsze praktyki dotyczące optymalizacji pracy kucharzy oraz reszty zespołu. Przedstawione w projekcie rozwiązania zostały z powodzeniem wielokrotnie sprawdzone i mają na celu usprawnienie pracy lokalu gastronomicznego. 

Wszelkie niezbędne dokumenty i opisy są przygotowywane przez ekspertów. Gotowy projekt jest zaopiniowany przez wymagane przepisami prawa instytucje, ma pieczęci rzeczoznawców ds. sanitarno-epidemiologicznych i BHP. 

Co zawiera projekt lokalu gastronomicznego? 

Projekt technologiczny zawiera także zalecenia dotyczące wyboru odpowiedniego wyposażenia oraz optymalnego rozmieszczenia sprzętów w lokalu. Każdy projekt jest przygotowywany specjalnie pod potrzeby danego klienta. Uwzględniane są także kwestie logistyczne, jak organizacja dostaw produktów, ich przechowywanie z podziałem na poszczególne grupy żywnościowe, czas przechowywania żywności, usuwanie odpadów konsumenckich, przygotowanie stanowisk pracy. W projekcie w zależności do potrzeb i możliwości, ujęte są pomieszczenia gastronomiczne, gospodarcze, zaplecze socjalne. Uwzględniane są także takie kwestie jak właściwe przechowywanie przemysłowych środków czystości oraz program produkcyjny lokalu. 

W projekcie wyszczególniona zostaje liczba miejsc dostępnych dla klientów, liczba i rodzaj potrzebnej obsługi do obsługi lokalu gastronomicznego, a także poszczególne wymagania dotyczące zasad BHP i sposobów gwarantujących ich realizację.

Jak wygląda przygotowanie projekt technologiczny lokalu gastronomicznego? 

Przygotowując projekt lokalu gastronomicznego wyszczególnione zostają podstawy, w oparciu o które przygotowano całe opracowanie. Są to podkłady architektoniczne, mające zastosowanie ustawy i rozporządzenia, literatura fachowa oraz informacje pochodzące z katalogów producentów. 

Projekt uwzględnia także niezbędne normy do wdrożenia HACCP. Jednak należy pamiętać, że samo wdrożenie tego systemu wymaga zastosowania dodatkowych procedur. 

Każdy projekt technologiczny jest przygotowywany specjalnie pod potrzeby danego klienta oraz specyfikę dostępnej w lokalu infrastruktury. Przed przygotowaniem projektu końcowego, przedstawione zostają różne koncepcje. Dopuszczalne jest bezpłatne wprowadzenie 2-3 zmian przed przygotowaniem projektu końcowego.

Opracowane na podstawie: https://cookandlove.pl/

--- Artykuł sponsorowany ---